Calculatorul pe care ei îl preferă!
Limbile site-ului [ar] [cs] [de] [en] [es] [fa] [fr] [it] [ms] [nl] [pt] [pt_br] [ro] [ru] [sr] [sr@latin] [th] [uk] [vi] [zh]
Toate versiunile acestui articol : [عربي] [čeština] [Deutsch] [English] [Español] [français] [italiano] [Bahasa Malaysia] [română] [русский] [српски] [中文]
DoudouLinux este disponibil pentru descărcare în versiunile pentru CDROM și pentru medii USB (stick USB sau disc USB). Ambele versiuni sunt disponibile în mai multe limbi, așa că puteți alege pe cea în care doriți să utilizați DoudouLinux. În acest mod puteți ajuta copiii dumneavoastră să învețe limba franceză sau spaniola prin descărcarea versiunii respective [1]. Intenționăm să punem pe picioare în viitor un magazin online în care puteți comanda CD-uri sau medii USB, chiar medii flash, cu DoudouLinux, gata de utilizare. Acest lucru va ajuta pe cei care nu sunt suficienți de familiarizați cu operațiunile tehnice de transferare a fișierelor pe CDROM sau medii USB sau care vor dori să sprijine financiar acest proiect [2].
CDROM-ul poate fi descărcat ca fișier ISO. Acest tip de fișier trebuie scris pe CDROM utilizând funcția de “scriere a unei imagini ISO” care există în orice aplicație destinată scrierii de CD-uri. Avertisment: nu scrieți o imagine ISO precum un fișier obișnuit, pe care-l doriți transferat ca o copie de siguranță. Trebuie să utilizați funcția specială menționată anterior, altfel structura CDROM-ului nu va fi cea corectă. Într-adevăr, imaginea ISO conține câteva fișiere care vor apărea pe CD imediat ce acestea sunt scrise. Dacă utilizați funcția de creare a unui CD cu date, veți avea pe acel CD un singur fișier: fișierul pe care tocmai l-ați descărcat…
Imaginea destinată mediilor USB, numită “imagine de disc”, este o reprezentare de un nivel mai jos a datelor care trebuie scrise pe disc, ca fișier IMG. În același mod în care nu puteți pur și simplu copia un fișier ISO ca simple date, nu puteți nici copia un fișier în format IMG ca atare pe un mediu USB. Însă procedeul prin care trebuie să scrieți DoudouLinux pe un mediu USB este mai tehnic decât cel prin care realizați versiunea pentru CDROM. Aveți nevoie de utilitare speciale, pe care unele sisteme de operare nu le pun la dispoziție, în special Windows®. Procesul de realizare a unui stick USB este descris în pagina Crearea unui stick USB
Mai mult, pornirea unui sistem de pe un stick USB nu este întotdeauna posibilă pe calculatoare mai vechi (≤ în jurul anului 2005) și este mai complicat de activat în situația în care nu se regăsește în configurația implicită. Pe sistemele Macintosh®, procedura de pornire este diferită de cea din cazul PC-urilor, iar pornirea de pe stick-uri USB nu este foarte ușor de realizat - însă nu chiar imposibil. Utilizați această versiune dacă sunteți obișnuiți cât de cât cu calculatoarele!
Procedura este exact cea prezentată pentru realizarea unui mediu USB deoarece aceste dispozitive sunt detectate ca medii de stocare indiferent de tehnologia lor. Luați aminte totuși că dacă doriți să porniți DoudouLinux de pe o cartelă flash inserată într-un cititor de carduri integrat unui calculator, nu garantăm succesul. Încercările noastre pe două netbook-uri ale unor fabricanți diferiți nu au fost concludente [3]. Din contră, încercările pe laptopuri standard au avut succes.
Înainte de a scrie un CD sau o imagine de disc, vă recomandăm să verificați integritatea fișierului descărcat. Puteți astfel detecta erorile survenite la descărcare, la stocarea pe disc (date scrise greșit pe discul dumneavoastră) sau chiar compromiterea serverelor noastre [4]. Procedeul prin care verificați integritatea unui fișier constă în analizarea sumei de control folosind algoritmul SHA1:
$ sha1sum doudoulinux-2010-05-ar.img ed4588f33e86cfaae5e75eb4200bd3d58c047248 doudoulinux-2010-05-ar.img
Această valoare obținută va fi comparată cu cea existentă în pagina care conține fișierele de descărcat. Toate erorile, mai puțin unele deliberate [5] vor fi evidențiate. Notă: Trebuie să aveți instalat în sistem utilitarul sha1sum, care nu se găsește în instalarea implicită a sistemelor de operare Windows®…
Vă punem la dispoziție, de asemenea, un fișier care conține toate sumele de control și care este semnat cu cheia arhivei DoudouLinux, utilizând procedeul de semnătură digitală. Acest fișier se numeste checksum-sha1-all și semnătura sa este checksum-sha1-all.gpg. Puteți verifica acest fișier prin următoarea comandă:
$ sudo gpg --keyring /etc/apt/trusted.gpg --default-key D92ACBA0 --verify checksum-sha1-all.gpg checksum-sha1-all
Trebuie să instalați pachetul cu cheia arhivei DoudouLinux înainte de aceasta. Se presupune că rulați un Debian Linux sau alt derivat Debian.
Referințe: Cum să verificați manual integritatea unui pachet
[1] Desigur, puteți folosi aceste versiuni și pentru inițierea dumneavoastră în aceste limbi!
[2] Profitul minimal obținut va fi destinat achitării costurilor de întreținere a proiectului pe Internet sau pentru alte dezvoltări.
[3] Unul nu a pornit deloc, celălalt a demarat procedurile de pornire dar s-a blocat în timpul acestora…
[4] Fișiere care au fost alterate din motive tehnice sau a unei intruziuni voluntare a unor pirați.
[5] cele care modifică atât fișierele ISO/IMG cât și sumele de control, pentru a corespunde
Copyright © DoudouLinux.org team - Toate textele din această pagină sunt publicate sub licența Creative Commons BY-SA