Calculatorul pe care ei îl preferă!
Limbile site-ului [ar] [cs] [de] [en] [es] [fa] [fr] [it] [ms] [nl] [pt] [pt_br] [ro] [ru] [sr] [sr@latin] [th] [uk] [vi] [zh]
Toate versiunile acestui articol : [čeština] [English] [français] [Bahasa Malaysia] [română] [русский]
DoudouLinux poate administra atât rețele cu fir, cât și rețele fără fir. Ca de obicei, va pune cât mai puține întrebări. Dacă utilizați o rețea cu fir, aceasta va fi configurată automat, fără nicio întrebare. Dacă doriți să vă conectați la o rețea fără fir, s-ar putea să apară solicitarea parolei de acces la rețea. Imediat ar trebui să puteți naviga pe Internet. Asta-i tot!
Note:
Administratorul de rețea este afișat în panoul din dreapta-sus, între pictograma pentru ajutor și ceas. Pictograma acestuia indică starea conexiunii la rețea:
Dacă efectuați clic stânga de mouse pe pictogramă, administratorul de rețea va afișa o listă cu rețele disponibile:
Odată conectați la o rețea – cu fir sau fără, puteți modifica conexiunea prin efectuarea unui clic pe altă rețea din listă. Administratorul de rețea va indica în panou starea conexiunii:
Introduceți cablul de rețea și veți observa în panoul din dreapta-sus două lumini verzi clipind. Când rețeaua este gata, luminile dispar iar pictograma din panou arată starea rețelei. În funcție de rețeaua dumneavoastră, veți reuși sau nu să aveți conectivitate Internet:
Dacă DoudouLinux poate administra dispozitivele dumneavoastră fără fir, veți putea observa cele două lumini verzi clipind în panoul din dreapta-sus de îndată ce intrați în sesiunea cea mai avansată, Întregul DoudouLinux. Când rețeaua fără fir este configurată, luminile se transformă într-o gradație, care indică puterea semnalului. În funcție de configurările wifi, poate fi solicitată o parolă. Rețineți că unele rețele publice permit conexiuni anonime, dar solicită introducerea unor parole pe unele portaluri web: trebuie să deschideți navigatorul Internet al sistemului DoudouLinux, Epiphany, pentru a activa conexiunea Internet.
Prima dată când vă conectați la o rețea fără fir care necesită autentificare, administratorul de rețea va solicita parola. Detectarea modului de autentificare este realizată automat (de ex. WEP sau WPA [1]). Parola poate fi înregistrată într-un administrator de parole (inel de chei), după dorință. De aceea, când este solicitată pentru prima dată o parolă WEP/WPA, sunteți mai întâi întrebați despre parola inelului de chei, înainte de parola pentru accesul la rețea. Procesul se desfășoară astfel:
Să presupunem că ați acceptat ca inelul de chei să administreze cheile WEP/WPA, așa că de fiecare dată când doriți să vă conectați la o rețea fără fir deja configurată și înregistrată, totul se va petrece automat, fără întrebări. Iar atunci când veți înregistra o rețea nouă fără fir, va trebui să introduceți numai parola nouă, destinată rețelei noi.
În sfârșit, puteți administra rețeaua fără fir. Pentru aceasta, efectuați clic dreapta de mouse pe pictograma rețelei din panou, apoi alegeți “Editează rețeaua”. Va apărea o interfață care va prezenta lista rețelelor înregistrate:
Verificați mai întâi dacă pe priza pentru Internet din calculatorul dumneavoastră clipesc niște leduri. Dacă da, se poate ca dispozitivele de rețea din calculator să nu fie recunoscute de DoudouLinux. Fie lipsește un driver sau un firmware, un program mic care asigură funcționarea pentru acel dispozitiv. Programele firmware nu sunt disponibile întotdeauna, depinzând de politica producătorilor referitoare la sistemul de operare Linux. Nu ar trebui să întâlniți astfel de probleme în cazul dispozitivelor mai vechi(≥ 2 ani).
De regulă, înseamnă că dispozitivul wifi nu poate fi administrat de DoudouLinux. Din nefericire este o situație mai des întâlnită în cazul dispozitivelor mai recente. Fie lipsește driverul, fie lipsește firmware-ul, un program mic care asigură funcționarea dispozitivului wifi. Programele firmware nu sunt disponibile întotdeauna, depinzând de politica producătorilor referitoare la sistemul de operare Linux.
Linux poate administra modemuri RTC pentru a se conecta la Internet, dar poate că nu prin administratorul de rețea instalat de noi. Din nefericire, nu am testat o astfel de conexiune, așa că nu putem spune mai multe despre aceasta.
Acest lucru se întâmplă în situațiile în care eșuează configurarea automată a rețelelor cu fir. După cum s-a arătat mai sus, eșecul configurării rețelei cu fir nu împiedică două calculatoare DoudouLinux să comunice. Însă nu veți putea utiliza alte dispozitive de rețea, în funcție de configurarea acestora. Nu veți putea cu siguranță să ieșiți pe Internet fără a-l configura manual, o operație mai tehnică, care nu este descrisă în această documentație.
[1] Rețineți că WEP este depășit, deoarece asigură o protecție scăzută împotriva piraților digitali.
Copyright © DoudouLinux.org team - Toate textele din această pagină sunt publicate sub licența Creative Commons BY-SA