DoudouLinux DoudouLinux

Calculatorul pe care ei îl preferă!

Limbile site-ului [ar] [cs] [de] [en] [es] [fa] [fr] [it] [ms] [nl] [pt] [pt_br] [ro] [ru] [sr] [sr@latin] [th] [uk] [vi] [zh]

WARNING: this section may be still refering to DoudouLinux 1.2 Gondwana. Please browse the English section to learn about DoudouLinux 2.1 Hyperborea.

Întrebări frecvente

Septembrie 2010 — ultima actualizare Iunie 2011

Toate versiunile acestui articol : [Deutsch] [English] [français] [română] [русский] [Tiếng Việt]

În această pagină sunt prezentate unele întrebări pentru care utilizatorii ar putea dori niște răspunsuri. Nu ezitați să contribuiți la această listă, de exemplu prin comentariile dumneavoastră pe care le puteți lăsa aici. Rețineți: este vorba despre întrebări legate de utilizarea DoudouLinux și nu de remarci filosofice pe marginea proiectului DoudouLinux! Pentru acestea din urmă, consultați secțiunea Despre.

Cuprins

Întrebări generale

Putem copia DoudouLinux ?

Da. Licența DoudouLinux permite copierea acestuia la infinit. Contrar anumitor edituri sau producători, noi vă încurajăm să faceți cât mai multe copii! Credem cu tărie că programele de calculator trebuie să facă parte din patrimoniul tehnic și științific al umanității, ca, dealtfel, orice altă creație intelectuală. Consultați secțiunea Despre a acestui site dacă sunteți interesați de această tematică.

Putem oferi, distribui sau împrumuta DoudouLinux ?

Din nou, da. Contrar licenței sub care sunt disponibile multe programe de calculator, aveți dreptul legal de a oferi, distribui sau împrumuta DoudouLinux după cum vă place, sub orice formă [1]. Vă solicităm însă să păstrați numele DoudouLinux vizibil, după cum este specificat în licență . Cu siguranță este și un bun mijloc de a ajuta proiectul și de a-i face publicitate.

Putem modifica DoudouLinux ?

Din nou, da. Contrar licențelor sub care sunt distribuite cele mai multe programe, puteți, de asemenea, modifica DoudouLinux pentru a-l adapta propriilor nevoi. Din nou, vă cerem să menționați numele DoudouLinux într-un mod vizibil, precum și proiectul din care a apărut, însă, după cum prevede acordul de licență, trebuie să indicați clar faptul că este vorba despre o versiune modificată. Nu există nimic care să vă oblige, în afară de gestul normal de a recunoaște proiectul din care a apărut DoudouLinux… Rețineți că vă solicităm să nu publicați noul dumneavoastră proiect sub numele DoudouLinux, pentru a nu crea confuzie. Trebuie să știți că nu aveți dreptul de a schimba licența DoudouLinux, chiar dacă l-ați modificat.

DoudouLinux este un nou Linux, o nouă « distribuție », în jargon?

Nu chiar. DoudouLinux, în preocuparea de a reduce la maxim efortul de întreținere, se bazează cât de mult posibil pe Debian Linux. Astfel, DoudouLinux este un alt Debian Linux, adaptat la nevoile copiilor, și nu o distribuție nouă. Există, desigur, câteva aplicații dezvoltate special pentru DoudouLinux, însă toate aplicațiile propuse copiilor sunt luate din Debian. În acest mod ne putem concentra eforturile în direcția adaptării mediului grafic la nevoile și capacitățile copiilor și în direcția realizării și întreținerii site-ului web. În jargon, DoudouLinux este un fel de Debian « selecționat », adică o sumă de programe atent alese și împachetate într-un mod unic, luate din Debian Linux.

De ce Linux ?

Răspunsul la această întrebare va fi dezvoltat pe viitor în secțiunea Despre. Pe scurt, iată câteva motive:

  • Linux dispune de foarte multe aplicații, între care se găsesc și cele pentru copii
  • Linux instalează majoritatea driverelor pentru componentele sistemului
  • Linux consumă mai puține resurse de sistem decât produsele concurente OS X® și Windows®
  • există utilitare proiectate pentru crearea sistemelor Linux pe CD-uri sau medii USB, așa cum este DoudouLinux
  • Linux poate fi personalizat în întregime
  • Linux este amuzant :-p
  • în sfârșit, dar foarte important, licența permite utilizarea și copierea sistemelor Linux fără restricții, în timp ce licențele sistemelor concurente OS X® și Windows® stipulează contrarul…

Când se va… ?

Nu știm! DoudouLinux este un proiect bazat pe contribuția comunității. Stabilirea unui plan presupune existența unor resurse pe care putem conta, de natură financiară și umană. Acum, nu dispunem nici de una, nici de cealaltă!

Conținutul DoudouLinux

De ce anumite traduceri nu sunt terminate sau conțin erori?

În ceea ce privește traducerile, sigur că anumite aplicații sau mediul grafic al DoudouLinux nu sunt traduse corect sau în întregime. Puteți să ne semnalați aceste lucruri, dar, în aceeași măsură, puteți descărca fișierele pentru traduceri sau puteți vizita portalul nostru pentru traduceri de pe TransiFexpentru a ajuta la îmbunătățirea traducerilor. Veți afla că există posibilitatea de a avea DoudouLinux în mai mult de 60 de limbi!

Cum se poate obține o versiune într-o altă limbă?

Dacă versiunile în alte limbi disponibile pentru descărcare nu vă satisfac, ne puteți contacta pentru a vă genera o versiune în limba dorită, pe care o veți găsi pe serverele noastre. Rețineți că, chiar dacă DoudouLinux poate fi generat în peste 60 de limbi posibile, versiunea pe care o vom pune la dispoziția dumneavoastră, în limba solicitată, este una « brută », ca atare va conține traduceri incomplete. Ca urmare, dacă nu vă sperie puțină muncă, ne puteți ajuta la îmbunătățirea traducerilor, trimițându-ne textele lipsă, de exemplu prin email. Cei mai motivați dintre dumneavoastră pot traduce principalele pagini ale site-ului web, în special documentația pentru utilizatori.

Cum poate conține DoudouLinux atât de multe lucruri pe un singur CD?

Sunt în principal două explicații pentru faptul că DoudouLinux conține conține pe un singur CD atât un sistem de operare complet (inclusiv driverele pentru componentele fizice) și aproape cincizeci de aplicații. Pe de o parte DoudouLinux este bazat pe un sistem Linux și nu pe sisteme Mac OS X® sau Windows®. Iar Linux-ul rulează bine mersi pe aproximativ 95% din calculatoarele existente, printre care sistemele ADSL care asigură accesul la Internet. Linux este așadar foarte performant și foarte economic cu resursele de sistem. Pe de altă parte, DoudouLinux comprimă datele pe CDROM (sau pe un mediu USB). Astfel, în realitate DoudouLinux ar ocupa cam între 1.2 și 1.4 GO spațiu pe disc. Oricum este foarte puțin față de cei 20 GO ceruți de anumite sisteme care se pretind a fi tehnologie de vârf…

**Cum au fost selecționate aplicațiile conținute de DoudouLinux?

Aplicațiile sunt conținute de Debian Linux și au fost alese pentru accesibilitatea de care au dat dovadă, pentru faptul că sunt ușor de folosit, pentru că au nevoie de puțin spațiu pe disc și, desigur, pentru valențele educative și distractive. În general, nu veți găsi aplicațiile instalate în mod obișnuit, deoarece acestea sunt, de regulă, încărcate cu funcționalități rar utilizate, care ocupă spațiul pe disc în mod nejustificat. În plus, această abordare este și o cale de a descoperi un alt mod de a lucra cu calculatorul, mod care deschide alte perspective copiilor..

**De ce nu ați inclus nicio suită pentru birou?

De ce ar trebui să găsiți una? Este un program indispensabil copiilor, cărora nu li se cere să scrie rapoarte sau să prezinte diagrame? Adevărul este că programele pentru birou nu sunt foarte utilizate de părinți acasă. Mai mult, aceste utilitare ocupă prea mult spațiu pentru a se încadra în singurul disc pe care este conținut DoudouLinux. Ar fi trebuit atunci să scoatem numeroase aplicații doar pentru a face loc unui program destul de rar folosit… Așa că am preferat să ignorăm suitele pentru birou, luând în considerație și faptul că aceste utilitare sunt folosite bine sau mai puțin bine în viața profesională deoarece oamenii ajung să le cunoască numai pe ele. Pentru noi este mai important să arătăm și existența altor programe. În plus, acestea sunt conținute de multe distribuții Linux.

De ce este foarte puțină muzică modernă în DoudouLinux (pop, rock, etc.)?

Din cauza legilor restrictive, de pretutindeni, în privința drepturilor de autor. Pentru a distribui o piesă muzicală trebuie să te supui condițiilor de licență impuse de autori: compozitori, interpreți, muzicieni. Orice piesă muzicală poate fi interpretată liber după 50 de ani de la moartea compozitorului, 75 sau 90 de ani în unele țări precum Franța sau Statele Unite. Orice înregistrare poate fi distribuită liber în aceleași condiții. Din acest motiv, nu este posibilă distribuirea DoudouLinux împreună cu cântece care sunt redate la posturile de radio. Avem nevoie de un acord special cu acești compozitori, interpreți și muzicieni, care-și transmit, în general, drepturile către casele de producție!

Cerințe

Care este configurația minimală necesară?

Consultați paragraful Configurație recomandată din pagina Descărcare.

Pe ce versiune de Windows® rulează DoudouLinux?

Este absolut neimportant: DoudouLinux nu utilizează deloc sistemul de operare instalat pe calculatorul dumneavoastră. Faptul că aveți instalat Windows®, BSD, FreeDOS, orice altceva, nu va schimba nimic.

Pe ce versiune de Mac OS X® rulează DoudouLinux?

Precum în cazul Windows®, este absolut neimportant, cu excepția faptului că DoudouLinux nu funcționează pe mașini Macintosh produse înainte de 2006. Așadar va rula pe calculatoarele acestui producător care au versiuni de OS X din acel an sau din anii următori.

Putem scoate CD-ul sau mediul USB DoudouLinux ?

Mai degrabă nu în timpul funcționării! Datele DoudouLinux se găsesc pe CD sau pe mediul USB și sunt încărcate în funcție de comenzile utilizatorului. Dacă scoateți CD-ul sau mediul USB în timpul funcționării, veți asigura condițiile pentru un « accident »! Însă acest lucru nu va cauza nicio defecțiune calculatorului dumneavoastră, nici CD-ului sau mediului USB. La oprire însă, chiar DoudouLinux vă propune scoaterea suportului media, deoarece nu mai este nevoie de acesta.

Utilizarea curentă

Poate fi DoudouLinux oprit brusc?

Răspunsul este da. Dacă apăsați relativ scurt pe butonul de pornire/oprire al calculatorului, va fi declanșată procedura normală de oprire a calculatorului. Dacă apăsați mai lung același buton, oprirea bruscă nu va produce nicio pagubă, nici calculatorului, nici mediului de stocare pe care aveți DoudouLinux! Cel mult veți pierde datele create în sesiunea pe care tocmai ați închis-o, chiar dacă ați activat persistența datelor.

Ce trebuie făcut pentru a nu pierde aceste date?

DoudouLinux a fost realizat pe principiul că datele modificate sunt pierdute, deoarece astfel DoudouLinux nu va reprezenta un risc pentru calculatorul dumneavoastră. Totuși, astfel veți pierde și progresele, munca dumneavoastră… Există însă două soluții pentru a nu pierde aceste date:

  1. salvarea acestora manual pe un mediu USB (consultați pagina despre utilizarea unui mediu USB)
  2. activați persistența datelor pentru ca sistemul să salveze automat toate datele modificate pe un mediu extern

Cum se pot ascunde ferestrele aplicațiilor?

Nu există posibilitatea de a minimiza ferestrele, nu există o listă de ferestre. Atunci când aveți mai multe aplicații deschise simultan, puteți face următoarele lucruri:

  • puteți comuta de la o aplicație la alta prin combinația de taste Alt + Tab
  • puteți rula ferestrele prin acționarea rotiței mouse-ului în momentul în care cursorul acestuia se află pe bara de titlu a ferestrei respective
  • puteți utiliza butonul din partea stângă a barei de titlu pentru a rula fereastra

Unde pot fi găsite fișierele PDF generate?

În momentul în care imprimați utilizând imprimanta PDF, aceasta creează fișiere PDF în dosarul personal al utilizatorului, numite PDF. Rețineți că este vorba despre dosarul utilizatorului din DoudouLinux, nu de cel aflat în sistemul instalat pe calculator… Puteți apoi accesa aceste fișiere utilizând administratorul de fișiere. Vă invităm să consultați pagina despre conectarea mediilor USB pentru a ști unde să găsiți și cum să transferați fișierele dumneavoastră PDF pe un mediu extern USB.

Cum pot fi citite sau exportate desenele realizate în alte activități?

Odată cu versiunea 2011-02 este posibil să accesați desenele Tuxpaint realizate în altă activitate din orice activitate alegeți, prin administratorul de fișiere. Vă rugăm să consultați articolul Utilizarea unui mediu USB, stick sau disc extern pentru a învăța despre deschiderea administratorului de fișiere și salvarea fișierelor pe un mediu extern de memorie. Odată ce este deschis administratorul de fișiere, mergeți în dosarul “Imagini”. Veți găsi subdosarele care conțin desenele realizate în Tuxpaint în alte activități. Aceste subdosare sunt create la intrarea într-o activitate oarecare, numai în situația în care Tuxpaint a fost înainte lansat în altă activitate decât cea curentă. De exemplu, când intrați în activitatea “Întregul DoudouLinux”, DoudouLinux scanează celelalte activități și creează un subdosar în “Întregul DoudouLinux” numai dacă găsește dosarul Tuxpaint în alte activități.

Securitate

Există control parental pentru navigarea pe Internet ?

Da, începând cu versiunea 2010-11 vă punem la dispoziție un utilitar pentru filtrarea în timp real a paginilor web, mai multe amănunte fiind prezentate în pagina Control parental. Rezultatele sunt bune pentru limbile franceză și rusă, însă există ca versiune alfa și pentru limbile română, sârbă și ucraineană. Avem în vedere și adăugarea unui utilitar pentru restricționarea duratei de utilizare a calculatorului, acesta nefiind, desigur, legat de navigarea pe Internet!

Ce spuneți despre mesageria online?

Programul pentru mesagerie online inclus, Empathy, este instalat doar ca protocol de comunicare locală. Nu veți putea contacta alți utilizatori pe Internet. Obiectivul este cel de a-i obișnui pe copii cu utilitarul de mesagerie, într-o rețea locală, fără a fi nevoie de deschiderea de conturi și, mai presus de orice, fără a ne teme de persoanele cu care pot conversa! În acest scop trebuie doar să conectați două sisteme DoudouLinux cu un cablu de rețea, printr-un (hub sau switch), sau printr-o rețea fără fir.

Este posibilă accesarea discurilor locale?

Nu, nu direct.

Este posibilă accesarea discurilor locale? - a doua încercare

De fapt da, însă pentru aceasta trebuie să realizați o operațiune manuală din administratorul de fișiere. Totuși nu veți putea accesa neapărat în modul citire/scriere datele dumneavoastră [2]. Tipul de acces depinde de modul în care datele sunt gestionate de sistemul care este instalat pe calculator. Dacă acesta este un Windows® mai vechi, atât citirea cât și scrierea ar trebui să funcționeze.Dacă este un Windows® mai recent, aveți acces doar în citire. În sfârșit, dacă este un Mac OS®, accesul nu este posibil deoarece toate utilitarele care permit acest lucru nu sunt instalate în DoudouLinux. Menționăm că oricum noi nu încurajăm utilizarea datelor existente pe sistemul instalat pe calculatorul dumneavoastră, deoarece interesul DoudouLinux este acela de a nu aduce modificări calculatorului pe care rulează sau datelor locale de pe acea mașină - pentru ca dumneavoastră să nu aveți nicio grijă!

Pot fi instalate alte aplicații în DoudouLinux ?

Da, DoudouLinux nu este altceva decât o versiune mai specială de Linux Debian, așa că puteți instala oricare din cele 25 000 de pachete de programe disponibile standard pentru acest sistem! Acest lucru presupune însă efectuarea unor operații manuale relativ tehnice care nu sunt explicate în acest manual. Dacă totuși doriți să faceți acest lucru, trebuie să dispuneți de o conexiune Internet de tip ADSL [3]. În cazul în care nu ați activat persistența datelor de sistem, instalarea pe care ați efectuat-o va fi pierdută odată cu oprirea calculatorului. Mai trebuie să știți că activarea acestui tip de persistență aduce cu sine un dezavantaj al DoudouLinux: imposibilitatea de a le modifica și astfel posibilitatea ca sistemul să devină inoperant (ca urmare a unei defecțiuni fizice, a unei gestionări defectuoase sau a unui program tip malware [4]).

Pot fi citite datele persistente pe un alt sistem?

În principiu da, însă, în funcție de sistemul pe care doriți să citiți aceste date, poate fi mai mult sau mai puțin simplu, sau chiar imposibil… Datele persistente sunt salvate de fapt într-un fișier care reprezintă structura unei partiții de disc. Această partiție este salvată într-un format utilizat în mod curent de sistemele Linux, ext2. Pentru ca această partiție să fie citită, trebuie ca sistemul dumneavoastră să știe, pe de o parte, să monteze sistemele de fișiere de pe mediile de stocare externe și, pe de altă parte, să recunoască partițiile utilizate de sistemele Linux. Evident, nici Windows®, nici Mac OS X® nu pot recunoaște aceste partiții în configurarea implicită. Când vine vorba de montarea unui sistem de fișiere, nu putem ști răspunsul în cazul acestor sisteme! [5]

Alte întrebări

Putem instala definitiv DoudouLinux pe un calculator?

Da, vă invităm să consultați pagina Instalați DoudouLinux definitiv.

De ce este dificilă găsirea programului de instalare a sistemului DoudouLinux ?

Motivul principal ține de unul din obiectivele DoudouLinux: evitarea distrugerii de către copii a datelor de pe calculatorul pe care acesta rulează. De aceea utilitarul pentru instalarea definitivă a DoudouLinux nu este foarte ușor de accesat. Nu este cuprins de niciun meniu și nu este accesibil prin clicuri de mouse.

Poate fi instalat definitiv DoudouLinux pornind numai de la CDROM-ul cu acest sistem ?

În acest moment, doar cu CDROM-ul care conține sistemul, nu, trebuie neapărat și versiunea pentru mediile USB. Motivul este acela că structura unui CDROM este diferită de cea a unui disc fix [6]. Întrucât DoudouLinux nu utilizează procedura standard de instalare a unui sistem Linux, ci doar o copie brută a datelor care vor fi scrise pe disc, trebuie utilizată versiunea pentru mediile USB. Astfel, în cazul în care calculatorul dumneavoastră nu poate fi pornit de pe un mediu USB, puteți porni DoudouLinux de pe CDROM apoi introduceți mediul extern USB pentru a-l instala definitiv.

Am descărcat versiunea pentru mediile USB, cum putem crea mai ușor un mediu USB fără a instala nimic?

Dacă nu știți ca trebuie făcut, vă mai rămâne o posibilitate: utilizarea CDROM-ului DoudouLinux pentru crearea unui mediu USB pornind de la fișierul descărcat pentru acesta… Trebuie doar să reporniți calculatorul de pe CDROM-ul DoudouLinux, să introduceți mediul USB pe care-l doriți scris cu sistemul DoudouLinux, apoi porniți utilitarul pentru crearea unui mediu USB. Această operațiune este descrisă în pagina Crearea unui stick USB.

Note

[1] DoudouLinux nu este legat de un anume utilizator, nici de un anume calculator, contrar altor programe achiziționate preinstalate pe cele mai multe dintre calculatoare.

[2] ceea ce unii ar spune că este foarte bine așa!

[3] DoudouLinux nu poate gestiona în prezent alte tipuri de conexiuni decât cele furnizate în mod obișnuit de dispozitivele ADSL.

[4] Probabilitatea întâlnirii unui program tip malware pe sistemele Linux este incredibil de mică în raport cu sistemele Windows®, așadar riscul este neglijabil.

[5] Desigur, în Linux acest lucru se face în configurarea standard…

[6] Este posibil ca această problemă să fie rezolvată într-un viitor apropiat, în sensul că va fi nevoie doar de CDROM sau doar de mediul USB pentru a instala DoudouLinux.


identica logo facebook logo google+ logo

Localizarea geografică a vizitatorilor

DoudouLinux logo Debian logo TSPU logo Genesi logo Gandi logo Hosting Extreme logo Linux Jobs Reviewed by I love Free Software

Creative Commons Copyright © DoudouLinux.org team - Toate textele din această pagină sunt publicate sub licența Creative Commons BY-SA

SPIP | schelet | Harta site-ului| Urmăriţi activitatea site-ului RSS 2.0